Mizející ticho Ladakhu

24.11.2013 20:31

V nejvyšších horách světa. V těžkých klimatických podmínkách Himalájí,  za mnoho staletí,  vytvořili lidé  soběstačnou, nezávislou  civilizaci. Díky specifickým zvyklostem, náboženství a  vzájemné spolupráci vytvořili Ladačané  laskavou buddhistickou společnost s hlubokými vzájemnými vztahy a komunitním způsobem uvažování. Ještě relativně nedávno dokonce ani nepoužívali peníze.

Většina činností v malých vesničkách je kolektivní, střídají se v pastvě či společně pečují o políčka. O jedinou strategickou surovinu v jejich společnosti, o vodu se dělí pomocí sofistikovaného, na hodiny rozděleného spravedlivého systému.

Všechen ječmen, který potřebují na dlouhou zimu se naučili vypěstovat během krátkého, ale horkého léta a ještě zbývá dost na Chang - kvašený nápoj.

Chovají odolné yaky a   ochotně s nimi šplhají za pastvou do 5, 6 tisícových výšek.

Nejvyšší duchovní autoritou pro tento národ je Jeho Svatost Dalajlama a celé oblasti se po právu říká Malý Tibet.

 

Mizející ticho LADAKHU je  vyprávění o tom, jak jsme se s touto civilizací setkali my.

 

Před léty mi učarovala laskavá vlídnost obyvatel malých vesniček mezi vršky obrovských hor. Strohá krása vysokohorské pouště v kontrastu se šťavnatými ostrůvky vesniček s políčky.

Během několika let jsem v severní Indii, ve státě Jammu-Kasmir, v oblasti Ladakh strávil několik měsíců.

Pomáhal jsem stavět známou českou školu v Kargyaku a především dlouhými treky, ale i na motorce Emfield,  vlastně stále, objevuji nové tváře tohoto krásného koutu naší planety.

Poslední expedici jsme podnikli v loňském roce již s mojí ženou Satyou Veronikou Helusovou. 

Opět jsme se týdny toulali Himalájemi, několik dní jsme bydleli v rodině našeho koňáka a zažili spoustu dobrodružství, nejen s partičkou oslic, které jsme si najali na jiný trek.

Měli jsme štěstí na lidi, které jsme potkali a také jsme v pořádku přelezli mnoho sedel kolem 5 000 metrů nad mořem a na motorce překonali nejvyšší sjízdné sedlo na světě 5 602 metrů nad mořem  

 

V přednášce Mizející ticho LADHAKU pro střední školy se budeme věnovat rozdílům mezi naší, euroatlantickou společností a společností obývající Malý Tibet. Poukážeme na dnes již vzácný, trvale udržitelný způsob hospodaření a budeme Vám vyprávět jak se Ladakh pomalu mění s tím, jak přichází silnice  a s ní náklaďáky a autobusy tam, kde před lety mohli jít jen šikovní koníci.

 

Přednáška z fotogenických Velehor je doprovázena promítáním mnoha fotografií a několika  krátkých  filmů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Kontakt

Yakeen J. Helus

Yakeen +420 608 407 802
Satya + 420 734 271 003

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode